2023: Ballerup, Danmark

Ballerups våben er: I sølv tre som en spids stillede blå strømme, i et sort skjoldhoved to jævnsides stillede sølv muslingeskaller.

Våbenet er skabt til det første rådhus i Ballerup-Måløv kommune, der blev indviet i 1935. Det blev registreret i Kommunevåbenregisteret den 29. maj 1937 og videreført af Ballerup kommune i 1974. Muslingeskallerne repræsenterer Ballerup og Måløv kirker, som begge er indviet til Sankt Jakob, hvis attribut netop er en muslingeskal. Sankt Johannes var også kendt som Sankt Ib, og pilgrimme, vandrede til hans grav i Compostela, hjemførte ofte en såkaldt ibskal fra en stor lokal musling som minde. De tre strømme betegner den hellige Sankt Ibs kilde i Måløv.

Våbenet gennemgik en radikal stilisering i 1995, som i al væsentlighed blev fastholdt, da kommunen igen i 2006 fik ny designlinje. Disse udgaver var stregtegninger, der ud fra et heraldisk perspektiv var ganske uheldige – våbenets definerende elementer kunne dårligt afkodes, så dets essens i praksis var gået tabt.

I 2017 fik Ballerup kommune gentegnet våbenet på en måde, der til gengæld var yderst vellykket. Våbenets figurer og farver indgik nu klart igen i en opstrammet udgave, der samtidig gjorde sig godt på både skilte og digitalt. Ballerup kommune har inden for det seneste år foretaget endnu en nytegning af våbenet, som adskiller sig fra udgaven fra 2017 på to væsentlige områder: våbenet fremstår nu kun i monokrom (altså en enkelt mørk farve på hvid bund), og muslingeskallerne har fået et skarpt skåret udtryk. Mens monokrome udgaver gør sig godt i små digitale sammenhænge, vil Societas Heraldica Scandinavica varmt opfordre Ballerup kommune til i passende sammenhænge at anvende en udgave som den fra 2017, der gengiver våbenet i de korrekte farver.

Societas Heraldica Scandinavica finder, at Ballerup kommune med gentegningen af sit våben i 2017 har givet et forbilledligt eksempel på, hvordan man kan skabe nye udgaver af et gammelt våben, der både er velegnet til nutidens behov og udtryk og samtidig udviser stor respekt for den heraldiske tradition og veneration for kommunens historie. Derfor har Societas Heraldica Scandinavica valgt at kåre Ballerup kommunes våben til årets nordiske kommunevåben 2023.